Koruyucu kaplama olarak kullanılan kumaşlar döşemelik kumaş olarak adlandırılır. Örme, dokuma gibi yöntemler ile imal edilen bu kumaşlar mobilyalarda, araç içlerinde ve korunması gereken bütün yüzeylerde kullanılabilir. Dolayısıyla mobilya imalatından ev tekstiline kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan, döşemelik kumaşlar, kullanıldıkları alanlara ve imal edildikleri malzemeye göre çeşitlere ayrılır.
Kadife Kumaşlar
Başta oturma grupları olmak üzere mobilyalarda kullanılan kadife kumaşlar döşemelik kumaş çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Kaplandığı yüzeye tüylü bir görünüş veren bu kumaşın temel işlevi, lifli yapıların yüzeyini kaplayarak korumaktır. Çözgü ilmeli kumaş olarak da bilinmektedirler. Mobilyalar dışında, hediyelik kutularında, perdelerde ve ev tekstili ürünlerinde de kullanılmaktadırlar.
Şönil Kumaşlar
Görünüm bakımından kadife kumaşa benzeyen bu kumaşlar şönil adı verilen özel bir iplikten imal edilir. Genellikle koltuk kaplamasında kullanılan şönil kumaşlar, polyester veya pamuk alaşımıyla üretilir. Uzun süre dayanabilen bir kumaş türü olduğu için birçok koltuk modelinde tercih edilmektedir. Ayrıca kolay temizlenebilen bir malzemeye sahiptir.
Keten Kumaşlar
Dayanıklı bir kumaş türü olan keten, diğer kumaş türlerine göre çok daha yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Dayanıklı yapısı sebebiyle oturma gruplarında ve yatak başlarında tercih edilmektedir. Ancak bunun yanında, ses ve ısı yalıtımı için de kullanılmaktadır. Mobilyacılık ile birlikte dekorasyon alanında da yoğun bir kullanıma sahiptir.
Deri Kumaşlar
Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan deri kumaşlar, hayvanlardan yüzülen derinin imalathanelerde işlenmesiyle elde edilir. Giyim sektöründe, ayakkabı üretiminde, mobilya, otomotiv ve saraciye sektörlerinde kullanılır. Deri, gözenekli bir yapıya sahip olduğu için hava geçirgenliği yüksektir. Bu yüzden uzun yıllar boyunca kalitesini koruyabilir. Ev ve ofis mobilyalarında rahatlığı ve dayanıklılığı sebebiyle tercih edilmektedir.